Hästar och Yrkesval: Beridare i Tyskland; Ta steget mot dina drömmar och pröva dina vingar, jag lovar det är så värt det!

julia

Hej där ute alla brinnande ungdomar i ridsporten!

Jag heter Julia Pedersen, är 19år gammal och är uppvuxen i Sigtuna kommun. Jag började rida när jag var 6år gammal på ridskola och är gott upplärd från grunden hos Görel ”Naffe” Adelborg  och Anna Edin Axelsson på Sigtuna Ridskola. Under de senaste åren har jag även tränat under vingarna av både Jeanna Högberg och Mads Hendeliowitz på Segersta Equestrian som även är i gott sammarnbete med ridskolan. Jag har alltid kämpat väldigt hårt för vad jag vill och alltid vägrat att sluta kämpa tills jag nått mina mål, men utan dessa personers stöd och brinnande intresse för att hjälpa mig framåt hade jag i dagsläget aldrig varit där jag är idag och det är jag mer än otroligt tacksam för! Här involveras självklart även mina underbara föräldrar! Jag hade aldrig klarat mig hit utan er alla!

Enda sedan jag själv kan minnas det har jag drömt om att åka till Tyskland direkt efter att jag slutat gymnasiet, vilket jag ville slutföra så jag var både gammal och stabil nog för att klara mig på egen fot, och där börja min utveckling inom ridsporten på riktigt! Egentligen vet jag inte riktigt hur det kommer sig från början, just Tyskland, men för mig har det alltid varit det självklara valet av plats för att låta min utveckling ske. Med så många framgångsrika århundraden inom ridsporten och den kunskap som finns att hämta här känns det även nu fullkomligt korrekt. Så i min dröm att hitta den optimala platsen för min framtid reste jag, på nästan alla av mina lov under sista året på gymnasiet, runt i Tyskland via rekommendationer av mina tränare. Detta ledde mig senare till att jag vägleddes 100% rätt av underbara och talangfulla Michelle Hagman till Familjen Ruebens dressyrstall, där även hon är upplärd, bara några månader innan den stora flytten var planerad att ske. När jag kom hit sa det verkligen bara klick, här ska min framtid fortsätta och jag kunde knappt vänta tills jag skulle få börja! 😀 Här finns många GP-ryttare och hästar i alla olika åldrar, daglig träningshjälp flera timmar om dagen, underbara hästar på alla utbildningsnivåer, sund hästhållning, bra arbetstider och underbara arbetsgivare.

Jag sa till mig själv under sista året på gymnasietiden ”Nu är det snart dags att ta steget mot dina drömmar och testa vingarna, så varför inte göra det ordentligt”. Mitt val att åka till Tyskland istället för att stanna i Sverige är ett val jag alltid kommer att vara väldigt lycklig över. Ridsporten håller helt enkelt en väldigt hög standard på allt här nere och det är även så att det normalt går att göra utbildningar parallellt med jobbet i de vanliga sportstallen. Jag jobbar, tränar och tävlar deras hästar samtidigt som jag går beridarutbildningen och kommer sedan om 2år ta den tyska beridarexamen. Något jag även älskar här är att de inte är rädda för att låta även oss som inte kanske är GP ryttare ändå rida de fina välutbildade hästarna då och då bara för att vi ska kunna lära oss och få en ”Ahaa det är såhär det ska kännas”! Det är även så att de har helt andra system i stallen här än vad vi har hemma, grovjobbet sköts ofta av starka män och ryttarna i stallet kan fokusera på hästarna, vilket verkligen blir en win-win situation för alla. Eftersom vi då enbart kan fokusera på hästarnas träning och vård så kan vi ha flera hästar i träning, vilket betyder att det blir möjligt att rida mycket fler hästar varje dag och det leder självklart till att utvecklingen går snabbare. Tyskarna har även väldigt ofta så att flera generationer bor tillsammans på gården, vilket bland annat i mitt fall gynnar väldigt mycket då Mr. Rueben, pappa till sonen som egentligen driver allt nuförtiden, sitter i arenan hela dagarna och instruerar oss ryttare. Detta eftersom han bara Älskar ridsporten, inte kan hålla sig borta och själv inte kan rida längre, perfekt för oss alla! För alla där ute som är lite nervösa över att komma till ett annat land och inte ”kunna göra sig förstådd ordentligt” tycker jag verkligen inte ska vara rädda för det. När jag kom hit kunde jag ingen tyska alls nästan, stapplade mig fram på några ord jag hade lärt mig inför resan, men alla välkommnade mig så glatt på både engelska och tyska och de hade verkligen inga problem alls med att prata engelska med mig när det behövdes. Däremot måste jag dock säga att det oftast var lättare att förstå alla hästord på tyska än på engelska då de är så otroligt liknande våra svenska, vilket även gäller hela språket i sig. Fungerar oftast super att ta det svenska ordet och ”tyska till det lite”, 6 månader senare pratar jag numera ganska flytande tyska och jag har inte heller en super språktalang. Självklart var det lite knixigt i början med ridlektionerna, som endast var på tyska, men alla i arenan hjälpte mig så snällt att översätta övningarna och jag lärde mig snabbt vad allt betydde och de hade alla väldigt stort överseende med att jag kanske inte alltid förstod allt. Sedan för den andra delen, hästarna förstår dig 100% lika bra som hemma och det är jue nästan ändå det som är viktigast, eller hur? 😀

entre

Entrén till mitt drömarbete, Dressage Stable Team Rueben

Min väg hit har inte varit enkel, jag har verkligen gett ALLT och jag tror garanterat att det har varit min nyckel. Skulle jag ge tips till andra brinnande ungdomar där ute som verkligen vill nå toppen och så är det viktigaste av mina tips att Vägra sluta kämpa för det du vill, hur många motgångar eller medgångar du än må ha. Livet kommer alltid att gå upp och ner men med fokus på ditt mål är det lättare att hitta vägen dit. Mina tränare har alltid sagt åt mig att rida så många hästar jag bara får tag och har tid med att rida, alla hästar kommer varje dag att lära mig något, oavsett om de rids på Lätt D nivå eller Grand Prix. Jag varit lycklig nog att få ha en egen häst under mitt liv sedan jag var 13år gammal, jag har totalt haft två egna hästar, en ponny jag fick när hon var 5-år gammal och en unghäst som var 2-år när vi köpte honom. Jag utbildade dem båda själv med mina tränares hjälp, men hade jag inte varje dag jagat efter fler hästar att få rida, mer hjälp att få av mina tränare, i form med att göra andra saker för dem så de hade tid att undervisa mig. Ja då hade jag aldrig kommit så långt som jag faktiskt idag har! En häst leder till en annan och nästa till ännu en. Ödmjukhet och kämparglöd är något som kommer leda dig långt och det kommer även leda till att någon underbar själ där ute i vida världen kommer upptäcka dig och ge dig möjligheterna att utvecklas vidare. Allt började med att jag fick rida två shettisar, sedan två russ, alla olika raser och former av ridhästar, sedan hjälpte jag människor när de var borta, dressyrtrimmade hopphästar, jobbade som groom och fick rida med instruktör i utbyte, fick låna dressyrhästar att rida, utbildade  unghästar från noll mot championat, red hästar inför försäljning, fick andras hästar konstant i träning och nu många år och steg senare står jag här med ett jobb som beridare!! 😀 En sak leder till en annan men om du visar att du är redo att kämpa och ser lärdom i Allt arbete kommer möjliheterna att komma och då gäller det att ta dig an dem med hela ditt hjärta. Jag har nästan alla mina år arbetat stenhårt för att utvecklas, lön har jag för mestadels fått i lärdom, vilket även är det absolut viktigaste för mig! Visa att du finns där och är redo att kämpa så mycket mer än alla andra och jag skulle bli förvånad om du inte skulle lyckas med en gnutta tur i rätt tränares händer! Viktigt är även att verkligen visa sin tacksam när du väl får möjligheterna eller hjälpen och verkligen göra det solklart hur mycket det betyder för dig, för då kommer de garanterat att vara gladare att hjälpa dig framåt i framtiden!

dancing

Jag på utebanan med lilla ”Dancing with Fire” en av mina väldigt lovande unghästar i träning.

1 thought on “Hästar och Yrkesval: Beridare i Tyskland; Ta steget mot dina drömmar och pröva dina vingar, jag lovar det är så värt det!

Här kan du kommentera inlägget.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s